Slide

Ton Wilthagen in FD over ‘onzichtbare’ jongeren

Ton WilthagenHet FD heeft een uitgebreid opinieartikel gepubliceerd van Ton Wilthagen, projectleider van de JOIN bouwsteen “Alle Jongeren in Beeld” en hoogleraar Arbeidsmarkt aan Tilburg University. In het stuk gaat Wilthagen dieper in op het fenomeen ‘onzichtbare jongeren’, de aanpak van het probleem en het belang van het onderzoek.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2013 blijkt dat bijna 70.000 jongeren (15-27 jaar) zich volledig onder de radar bevinden. Vanaf 18 jaar hebben deze jongeren geen leerplicht meer en hebben de verschillende instanties geen enkele grip meer op hen. De redenen dat deze groep buiten beeld verdwijnt is speculeren: waarschijnlijk gaat het om jongeren die ziek of overspannen zijn, of ontmoedigd door slechte ervaringen op school of het werk. Voor een aantal van hen zal een lucratieve loopbaan in de criminaliteit steeds aantrekkelijker worden.

Hoewel instanties nauwelijks grip krijgen op ‘onzichtbare’ jongeren, geeft Wilthagen ook een aantal voorbeelden van succesvolle initiatieven. Zo brengen de datawetenschappers, die vanuit zijn JOIN project worden ingezet, problemen van jongeren vroegtijdig in kaart. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de preventie van het fenomeen.

Lees verder op de website van Tilburg University.

Related Articles